Ботев Пд завърши сезона със загуба от Арда

Ботев (Пловдив) завърши сезон 2023/24 с домакинска загуба от Арда с 0:1. Мачът от 36-ия кръг на шампионата се игра на стадион „Христо Ботев“, а единственият гол в мача вкара Тонислав Йорданов през първото полувреме. 

Двубоят ще се запомни най-вече като бенефиса за първия отбор на Лъчезар Балтанов. Капитанът на „канарчетата“ изигра своя последен мач за представителния тим и от следващия сезон ще бъде играещ помощник-треньор в дублиращия състав. 

В пореден двубой Душан Керкез заложи на изключително млад състав, в който имаше и някои дебютанти. Ботев вече свърши своята работа през сезона, грабвайки Купата на България и осигурявайки си място в Европа догодина, което означаваше, че „канарчетата“ просто трябва да доиграят сезона в шампионата. 

Само 3‘ след началото „жълто-черните“ създадоха първия голов шанс в мача. Мартин Секулич беше изведен сам срещу вратаря на Арда от Димитър Папазов. Хърватинът обаче не успя да преодолее Анатолий Господинов, а при добавката негов съотборник също не съумя да открие резултата. 

Арда отвърна с удар от сериозна дистанция на Лъчезар Котев в 7‘. Топката обаче прелетя далеч от вратата на Стефан Смъркалев. 

В 32‘ сценарият отново се повтори, като и този път изпълнението беше неточно. 

Все пак натискът на Арда даде резултат в 37‘. Неразбирателство в защитата на Ботев позволи на Тонислав Йорданов да остане непокрит в наказателното поле и от малка дистанция той не сбърка, за да изведе Арда напред в резултата. 

Ботев отговори с удар на Секулич само минути по-късно, но изпълнението беше неточно.

През второто полувреме „канарчетата“ опитаха да вдигнат оборотите, но Арда показа добра игра в защита. 

Най-паметният миг от втората част настъпи в 87‘, когато легендарният Лъчезар Балтанов беше изпратен на крака от всички по трибуните. Състезателите на терена и от двете скамейки пък организираха шпалир за излизащия от терена халф, който ще остане в историята като футболистът на Ботев с най-много спечелени отличия – две Купи на България и една Суперкупа на страната. 

Крайното 1:0 за Арда пък се запази, с което Ботев завърши сезона с поражение. 

 

Източник: www.botevplovdiv.bg